Adhd är idag en diagnos som många känner till eller har hört talas om. Adhd (attention deficit hyperactivity disorder) är ett funktionshinder som är mest känt för bristande koncentrationsförmåga, dålig impulskontroll och hyperaktivitet. Ungefär 3-5 procent av skolbarn har denna diagnos. Adhd kan vara en väldigt svår diagnos att leva med, men det finns också mycket man kan vända till det positiva. Här kommer tre exempel på kända människor som har och lever den Adhd och vad dom har lyckats göra i livet, trots svårigheter!

Jim Carrey
Jim Carrey är en kanadensisk-amerikansk skådespelare, filmproducent och ståuppkomiker. Han blev först uppmärksammad i början av 80’talet då han hade en central roll i en sketchserie som hette In Living Colour. Därefter kom film efter film som Jim Carrey fick huvudroll i, så som i Ace Ventura – Pet Detective (1994) och Dum & dummare (1994). Han blev snabbt känd för sin otroliga humor och sina improvisationer.Han har idag medverkat i runt om 36 filmer samt i olika tv-serier och tv-filmer. Han vann även 2 Golden Globe Awards för sin roll i The Truman Show (1998) och för sin roll i Man On The Moon (1999).I en intervju berättade han hur han hanterade sin hyperaktivitet i skolan som ung genom att bli och vara ” klassens clown” och förklarade med egna ord att : ”Det är svårt för mig att komma ner från vad jag gör.” Men detta har inte hindrat honom från att skapa de mest episka komedierna genom tiderna och att få folk att skratta vart han än går!

Roxy Olin
Roxy Olin är mest känd för sin roll i MTV’s serie The Hills (2006-2010) samt MTV’s serie The City (2008-2010). Hon har också haft roller i filmer som i bla Brothers & Sisters (2006). Hon berättade i en intervju om sin Adhd och hur det var att växa upp med diagnosen :

”Mina föräldrar visste att något var ”off” med mig när jag var ung,” säger hon. ”Jag kämpade i skolan och hamnade i trubbel hela tiden. I tredje klass minns jag att jag studerade inför ett viktigt prov. Jag kunde min stavning och mina ord både bakåt och framåt, men jag fick bara ett rätt eftersom en klasskamrat hade skadat sig själv och var tvungen att få stygn.” ”Jag var så distraherad, jag kunde knappt komma ihåg en sak när jag tog testet.”

Olin såg en läkare och fick Ritalin, som inte funkade för henne. Hon och hennes föräldrar försökte då istället hantera hennes Adhd utan medicinering, tills hon diagnostiserades formellt som tonåring och fick då börja med Adderall. Olin använder sig idag av olika strategier för att hålla sig på rätt spår i hennes uppmärksammade jobb. Hon berättar: ”Om jag har en samtalstid kl 11:30, så skriver jag ner 10:30.” När hon är på set och övar på någon roll så använder hon sig utav sin Adhd för att lägga dimension till sina karaktärer. ”Jag pratar om min Adhd när jag är ute med någon. Om personen inte förstår, eller blir otålig så ska han eller hon inte umgås med mig. Jag har lärt mig, vid denna punkt i mitt liv, att detta är en del av vem jag är. ”Du ska inte hålla din Adhd som en hemlighet.”

Adam Levine
Som frontman av Grammy Award-vinnande Maroon 5 har Adam Levine lämnat ett otroligt märke på populär musik idag. Han är både låtskrivare i bandet och en gitarrist samt skådespelare. Levine’s talanger ger verkligen Maroon 5 deras signatur sound. Förutom sitt arbete med Maroon 5 är Levine också en coach på NBC succéserien ”The Voice”.

Han berättar i en intervju om sin diagnos : ”I hela mitt liv har jag kämpat  med Adhd.” ”Det var svårt för mig ibland att sitta ner, fokusera och få skolarbete gjort. Jag var frustrerad på grund av de utmaningar som jag hade i skolan. Jag kämpade verkligen.” ”Som ung vuxen och vuxen fortsatte jag att ha svårigheter i studion när jag försökte att skriva nya låtar och fokusera på att slutföra mitt arbete. På första albumet minns jag mycket tydligt att jag satt fast och kunde inte fokusera.”

”När jag visste att jag fortfarande hade Adhd, kunde jag arbeta med min läkare för att hantera mina symtom. Vad är förvånande för många människor är att Adhd inte är bara en barndoms sjukdom – det påverkar också uppskattningsvis 10 miljoner vuxna i USA.””Om någon tror att de kan ha Adhd, ska de prata med sin läkare om det. Jag vill också påminna unga vuxna och vuxna om att Adhd inte är en dålig sak och att de inte ska känna sig mer annorlunda än barn utan Adhd. Kom alltid ihåg att det finns andra går igenom samma sak.”

Det finns ingen gräns på vad man kan klara av och åstadkomma i livet, oavsett om man har Adhd eller ej. Det som har hjälpt mig personligen har varit att hitta rätt medicin samt använda min energi till något positivt! Jag vill även rekommendera en video där dom har samlat ihop 10 inspirerande kändisar som har och lever med diagnosen, som lite uppmuntran för den som kanske nyligen fått sin diagnos eller som kanske tvekar på sig själv pga den. Videon är på engelska och det finns engelska undertexter, be gärna någon nära att översätta om det skulle behövas. Hoppas att detta skänker lite hopp och inspiration!

/ Rebecca