Nu är sommarlovet slut och skolan har börjat lite smått. Jag har som ni nog förstått inte jobbat under sommaren, utan valt att spendera den till att fokusera på mig själv och lite grejer som har pågått i mitt liv.

Som tex det denna artikeln ska handla om, 4H.

Under sommaren har jag blivit medlem i Fridagsro 4H-klubben i Eslöv som min kompis mamma tagit över ansvaret för. På gården står där två storhästar – en som jag är medryttare på – samt en ponny. Samt lite andra djur som ingår i gården och alla deras fördelar.

Hur ofta är jag där och vad gör jag där?

Bild på en get från H4

Bilden visar en poserande get från H4 i Eslöv

När jag först blev medlem i klubben och hästarna inte stod på gården så var jag där cirka tre dagar i veckan, men sedan hästarna kom till gården har jag varit där i princip varenda dag. Vad som finns att göra på gården är en hel del, vi har fått göra mycket på gården för att komma dit vi är idag och vi har en del kvar att göra men det är värt det. I början kom jag dit och tog hand om alla djuren tillsammans med min kompis då cirka 3 dagar i veckan, alltså tog vi hand om utfodring, såg till så alla hade rent och fint vatten, färsk mat – så som morötter osv – till alla djuren. På gården har vi kaniner, katter, chinchillor, får och getter samt då hästarna. När hästarna kom så var antingen jag eller min kompis där tillsammans, eller iallafall en av oss – eller hennes familj då dom är där också och tar hand om allt också! – där varje dag. Nu när skolan har börjat och sånt så försöker jag vara där varje dag men det är inte alltid det går. Men jag är iallafall där fyra dagar i veckan. Två dagar har jag utsläpp på morgonen och några kvällar i veckan har jag insläpp, antingen ensam eller tillsammans med min kompis och hennes föräldrar. Samt när jag är där så mockar  jag och fixar vatten, hö och foder till min medryttarhäst och ibland till dom andra också.

Hur har 4H påverkat mig?

Innan allt med 4H kom igång så har jag som ni nog alla vet, varit inne i princip hela tiden. Inte gjort så mycket mer än att vara på min dator och umgås med vänner online. Men sen jag blev medlem i klubben så har jag kommit ut nästan varje dag, flera timmar om dagen. Det har lett till att jag inte bara har suttit och latat mig hemma, utan kommit utanför huset som är min comfortzone. Jag skulle vilja säga att min socialfobi har förbättrat sig iallafall litegrann. Vilket förstås är otroligt bra då det är någonting som försvårar min vardag. Jag skulle vilja säga att allt med gården bara har påverkat mig på ett positivt sätt. Och jag är otroligt tacksam över att jag har fått bli en del av klubben.

/ Linnéa