Bild: TabuNu på senaste tiden har många av mina artiklar handlat om hur det är att leva med ett fysiskt funktionshinder, alltså min cp – skada. Men jag har tyvärr varit med om en hel del psykisk ohälsa också och det har varit minst lika jobbigt, om inte ännu värre till och med. I vilket fall som helst så är det minst lika viktigt att ta upp och prata om.

Idag lever väldigt många ungdomar och unga vuxna med psykisk ohälsa och tyvärr tror jag att det är många fler än vad som syns, det är bara det att människor väljer att vara tysta om det.

Vi lever i ett samhälle styrt av media.Det är en helt absurd bild på idealen och normer till exempel. Du ska se ut på ett visst sätt och vara på ett visst sätt annars passar du inte in. De modeller i tidningar, det är så man “ska” se ut. Så ser skönhetsidealet ut idag. Men det finns inte många som faktiskt ser ut så. Vi måste förstå att det vi ser på sociala medier osv, inte är sanningen. Folk lägger bara ut det de vill att andra ska se och försöker efterlikna ett “perfekt liv” men så är inte fallet kan jag lova er.

Jag upplever att det är så himla mycket press och stress kring hur vi ska se ut och hur vi ska vara att detta kan vara en anledning för psykisk ohälsa.

Sen finns det såklart många andra anledningar till att det uppkommer men jag tror att samhället är en stor bov i det hela.

Jag tycker inte varken jag eller andra som lider av psykisk ohälsa ska vara tysta. Tvärtom tycker jag att vi ska prata, prata och prata. Jag förstår inte varför det är sån otrolig tabu på mental hälsa, precis som det är något som är farligt att prata om som man ska hålla gömt.

Vi kommer inte fram till något och det blir definitivt inte bättre av att vi är tysta. Vi måste våga höras, våra röster är viktiga. Vi måste hjälpa varandra, försöka få ett stopp på det hela så småningom och framför allt måste vi fortsätta kämpa.

/Amanda