Bild: Elin

Idag ska vi läsa pocketböcker, visst låter det mysigt, att bara sjunka ner i soffan eller på en annan plats och läsa en god bok som jag själv yttrat så många dagar ibland men sedan aldrig riktigt hunnit med det i slutändan.
Pocketbokens historia däremot har vi inte lika stor kännedom om:
Varför heter det just pocketbok, vem var upphovsmannen bakom den , och varför har man egentligen en dag som heter “pocketbokens dag och hur kom den till?

Kravlöst lugn
Pocketböcker en sådan sak som man kanske inte hinner med alltid i vardagen och ens dagliga liv. När jag tänker på ordet pocketbok så får jag en viss bild i huvudet och det är en bild på just den där lilla mjuka boken som får plats i fickan och är väldigt behändig att ta med sig på exempelvis en resa.
Vad konstigt tänker ni säkert “att hon bara får upp en bild” och vad säger den bilden henne, får hon en speciell känsla i kroppen?
För mig så betyder pocketboken och bokläsning överhuvudtaget att jag får ro, det betyder vila och att vila är så otroligt viktigt för mig i min vardag som när man vill ge sig själv en paus från tex. datorskärmen eller tvn.
Det kan vara så fruktansvärt skönt! Att då plocka fram den där boken som jag precis börjat läsa och nysta vidare i den där riktigt spännande deckarhistorien som jag hade så svårt att lägga ifrån mig igår, kroppen bara stänger av allt i min omgivning när jag parkerat mig på min favoritplats: ovanpå överkastet i sängen och jag behöver då bara koncentrera mig på en sak: att försvinna in i bokens underbara värld och bara känna känslorna som svallar i mig och ingenting annat det är ju så kravlöst och det gillar jag och jag älskar det lugnet som det ger mig.

Fantasi och upplevelse
Jag läser för det mesta deckare, jag gillar spänning men också biografier om och av olika kända människor, det ska helst vara realistiskt. Det kan ibland vara så pass målande beskrivningar i mina böcker så att läsa några rader kan få mig att inifrån kroppen känna den personens smärta, vrede, glädje, lycka osv och det tycker jag är häftigt också förstärker jag både inlevelsen och upplevelsen för mig själv. Ibland om jag läser fiktiva böcker så kan jag komma på mig själv med att liksom fantisera om städer, platser också kan jag tänka om jag läser en mening eller så att aha, undrar vad den personen gör nu eller vad den tänker nu. Innehållet i boken spelas liksom upp som en film i mitt huvud och då kan jag även fantisera om hur det ser ut och vilken färg omgivningarna har.

När det kommer till fiktion så läser jag gärna mina favoritdeckare “homandeckarna” av Jan Mårtensson som kort och gott handlar om en antikhandlare i gamla stan i Stockholm som löser brott och de böckerna finns det en hel uppsjö av, såväl ljudböcker som pocketböcker.

Mina klassiska favoriter
En annan favorit är flick-klassikern Kulla-Gulla av Märtha Sandwall Bergström. “Gulla” kommer till ett torp i början av 1900-talet för att hjälpa ett torpar-par med sysslorna på gården och deras busiga barn, böckerna om judinnorna Seffie och Nellie som kommer till Sverige som barn under kriget gillar jag också, där finns 4 böcker “En ö  i havet”, “Näckrosdammen”, “Havets djup och “öppet hav” heter de av och det är Annika Thor som har skrivit de. Just mitt intresse för den judiska befolkningen under kriget och dess öden har hängt med från det fiktiva läsandet till fakta för att jag tycker att det är otroligt intressant att läsa vittnenas berättelser om det fruktansvärda som hände de och jag tycker att det är minst lika viktigt att man läser det som jag tycker det är intressant.

Lite historia
När vi ändå är inne på historia, när började egentligen idén om pocketboken framträda och hur tog den form?
Jo! Det var en italiensk man som hette Aldus Martinus , (han bodde i Venedig på 1500-talet)  som fick iden om att skapa en liten och billig bok som fick plats i fickan och den idén är början till den revolution som pocketboken ska komma att framkalla. Det är klart att själva utformandet av boken och dess design ändrats genom årens lopp men hans modell ses som ursprungsversionen av pocketboken.

Att köpa högkvalitativa böcker har med andra ord aldrig varit så enkelt som i dagens samhälle. För nog är de inte svåra att undgå, nu  för tiden kan man köpa de var som helst i princip, till och med när du går och storhandlar mat.  Det var under 1900-talet som man kom på att man kunde börja sälja 25-öresböckerna även på tåget tex. och det skulle jag välja att tolka som föregångsidén till att de idag säljs i matbutikerna.
Jag tycker att det är inte bara är en fråga om marknad och priser när det gäller pocketböcker, det är en cool inredningsdetalj, de är riktigt  färgglada och kan verkligen “ljusa” upp en väldigt tråkig bokhylla.

5 Snabbfakta om pocketböcker och pocketbokens dag:

  1. De första pocketböckerna lanserades i Sverige på 1930-talet men fanns egentligen redan i landet på 1800- talet och det var bokförlaget “Penguin books” som man brukar säga lanserade den första pocketboken.
  2. Priset för pocketböcker låg i början på 1900-talet låg på 25 öre.
  3. 1904 kom dansken Henrik Koppel på att man kunde sälja de även som “följetänger” skrivna av författare som August Strindberg.
  4. På 1960-talet blev pocketböcker riktigt populära på nytt och då kunde man för första gången ha sina böcker hemma i bokhyllan som en del av inredningen.
  5. “Pocketbokens dag” hette från början “pocketparty” men bytte namn år 2006.

Ge pocketböckerna en tanke idag, ta dagen som den kommer, läs lite om du känner för det, men det viktigaste av allt är att du njuter av dagen och fira den på ditt sätt, för alla har vi ett unikt sätt att uppmärksamma dagar på.

/Elin