Abstrakt bild på ångest

Ett abstrakt svartvitt ansikte med ett moln av starka färger ovanför huvudet, symboliserar frustration och ångest

Vad är diskriminering?
Här är några exempel ifrån hemsidan https://www.do.se/ som tar upp både lagar angående diskriminering och en djupare beskrivning av vad det innebär. Här är några av deras exempel på hur man kan bli diskriminerad:

En arbetsgivare uppfattar att en arbetssökande har ett utländskt klingande namn och väljer därför att inte kalla hen till intervju.
En restaurang släpper inte in en person och det har samband med att hen har en funktionsnedsättning som påverkar tal och rörelser.
Personalen på en restaurang vägrar att läsa upp menyn för en gäst som har en synnedsättning.

En förenklad beskrivning av lagens definition av diskriminering är att någon blir illa behandlad och kränkt i samband med att personen i fråga är/har någon av de sju diskrimineringsgrunderna som är:

  • Kön
  • Könsöverskridande identitet eller uttryck
  • Etnisk tillhörighet
  • Religion eller annan trosuppfattning
  • Funktionsnedsättning
  • Sexuell läggning
  • Ålder

Min erfarenhet
När jag var 11 skulle fylla 12 så var jag med om något som fortfarande gör mig ledsen och frustrerad än idag. Jag har upplevt diskriminering hela mitt liv i både skolan och vid andra tillfällen. Men jag har inte förstått fören idag att det faktiskt var diskriminering. Men denna händelse har jag alltid vetat var helt felvriden och hanterad på fel sätt, på grund av mina diagnoser.

Gratis godis
Där vi bodde så fanns det en pizzeria mitt emot busshållplatsen där jag tog bussen till skolan. Den var alltså 1 minuts gå avstånd från vår ytterdörr till pizzerian. Det var en sommar kväll och jag var med några av de äldre ungdomarna från området. Dom visste att jag brukade få gratis godis utav ägaren av pizzerian, där var nämligen en liten kiosk där inne också. Så dom bad mig gå in själv och be om godis som jag sen skulle ge till dom. Alla i området hade hört rykten om att pizzeria ägaren hade betett sig olämpligt mot minst två andra flickor i området. Men det var ju bara rykten och jag tänkte inte på det.

Mitt mål var att få godis så jag kunde göra mina ”kompisar” glada. Det som hände när jag kom in i pizzerian, som var tom förutom ägarens son som satt och åt, var precis det som hade hänt de två andra flickorna jag hade hört om innan. Mardröm i vaket tillstånd.

Jag sprang ut därifrån och satte mig på marken och grät. Ungdomarna kom direkt och det första dom fråga var om han (ägaren) hade gjort något. Dom visste tydligen att det fanns en risk, men dom ville ha gratis godis så den risken struntade dom uppenbarligen i.

Dom svek mig
Det blev en polis anmälan och jag blev förhörd av polisen tillsammans med min mamma. Polisen hade också hört talas om de andra två flickorna som varit med om samma sak som mig, men TROTS detta så valde dom att inte göra något åt det. Vad var anledningen?

Dom sa till min mamma:
”- Du vet, barn med diagnoser så som adhd och asperger ljuger mycket. Och det finns inga fysiska bevis. Så vi kommer inte gå vidare i det här fallet”.
Den här mannen fick fortsätta jobba på samma ställe som vanligt. Inga åtgärder tagna. Jag blev så djupt sviken och ärrad av denna händelse. Jag kommer tyvärr aldrig att glömma det och inte heller hur polisen hanterade situationen utifrån mina diagnoser. Det ledde till att jag aldrig pratade om eller polisanmälde andra saker som hände genom åren som var riktigt allvarliga. Varför polisanmäla när man blir avvisad för att man har diagnoser? Det var så jag kände då. Och jag fick också känslan väldigt tidigt i livet att allt som hänt var mitt eget fel.

Trots allt..
Jag hoppas innerligt att saker och ting har ändrats sen dess, det var trots allt 13-14 år sen. Och det känns som att fler idag är medvetna om olika diagnoser och dess innebörd. Jag kan inte påstå att jag har något hat emot poliser. Jag vill inte tro att bara för att några få gjorde allvarliga fel så gör alla poliser fel. För så är det inte.

Det finns idioter inom allt, men det är viktigt att komma ihåg att det finns också dom som bryr sig och ser ens smärta och helt genuint vill ens bästa. Som inte tvekar på att man har råkat ut för svåra saker och som vill hjälpa en att ta sig vidare. Världen är full av dumma och elaka människor, men den är också full av snälla, omtänksamma och ärliga människor. Glöm aldrig det!

/Rebecca