Finns det något godare än ett stort glas läskande apelsinsaft.  Jag tror inte det.

Apelsinsaft är inte så svår att göra som många tror.
Här nedan kommer receptet på apelsinsaften som min mamma brukar göra.

Ingredienser till ca 1 liter saft
1 kg ekologiska apelsiner
9 dl strösocker
1 msk citronsyra
5 dl kokande vatten

Gör så här
Tvätta och borsta apelsinerna noga.
Riv med potatisskalare av det yttre lagret av apelsinskalet. Du vill inte ha med det vita som sitter just under skalet. Det kan ge en besk smak.
Riv med rivjärn av skalet på en apelsin. Det ger mer smak.
Lägg det rivna apelsinskalet tillsamman med socker och citronsyra i en värmetålig skål.
Häll på det kokande vattnet och rör om försiktigt tills sockret har löst sig.
Låt blandningen kallna och sedan stå på sval plats i ca ett dygn.
Dela apelsinerna och pressa ut saften ur dom.
Blanda ihop sockerlagen med den pressade apelsinjuicen.
Sila saften och häll upp på väl rengjorda flaskor.
Blanda ut saften med vatten efter egen smak innan servering.

Tips

Använd några blodapelsiner när du gör saften. Det ger både god smak och fin färg.

/Sofia